Společně pomáháme chránit sokoly

Sokoli z Litvínova uspěli v Czech Press Photo

leden 2022

Třetí místo v kategorii Člověk a životní prostředí na Czech Press Photo získala novinářská fotografie Michala Turka, která zachycuje mláďata sokola stěhovavého na jednom z komínů chemického závodu ORLEN Unipetrol v Litvínově.

Výsledky 27. ročníku Czech Press Photo byly vyhlášeny 20. ledna online na sociálních sítích Czech Photo a Národního muzea. V letošním ročníku soutěže bylo vypsáno osm kategorií, kam se přihlásilo 250 fotografů s více než čtyřmi tisíci fotografií. Třetí místo v kategorii Člověk a životní prostředí udělila porota snímku mláďat sokola stěhovavého Michala Turka, MAFRA, a.s.. Na vyhlášení Czech Press foto navazuje výstava fotografií v Národním muzeu, která se koná do konce května 2022.

Už dvanáct let spolupracuje ORLEN Unipetrol se sdružením ALKA Wildlife a společně monitorují sokoly stěhovavé ve výrobních areálech skupiny. V současné době jsou dvě hnízdní budky umístěny na komínech teplárny a etylenové jednotky v Chemparku v Litvínově, další dvě se nachází na komínech v neratovické Spolaně a poslední v rafinérii v Kralupech nad Vltavou. Doposud se tu vylíhlo již 40 mláďat.