Společně pomáháme chránit sokoly

Na jihu Čech se vylíhla čtyři sokolí mláďata

Sokolí pár, který hnízdí na komínu výtopny ve Vrátě v Českých Budějovicích, má v roce 2024 čtyři mláďata. Ta se v umělé hnízdní budce, kterou sem ornitologové umístili v roce 2016, vylíhla v polovině dubna.

Mláďata jsou zdravá a ve výborné kondici. Vylíhla se letos opět mezi prvními v hnízdech, která monitorujeme, a také mezi prvními jsme je okroužkovali,“ řekl ornitolog Václav Beran, který sokolí hnízdiště na komínu výtopny ve Vrátě kontroluje od samého začátku.

Každoročně díky web kameře, která umožňuje sledovat život v hnízdě, na komín vyleze, hnízdo zkontroluje, mláďata prohlédne a okroužkuje.

Samotný vrátecký komín je vysoký 160 metrů a patří mezi nejvyšší betonové stavby v kraji. Momentálně slouží dosluhující uhelné výtopně. Umělou hnízdní budku ornitologové před osmi lety umístili na ochoz komínu ve výšce 120 metrů.

Komín českobudějovické teplárny.

Sokoli si kvůli své plachosti vybírají pro hnízdění především skalnaté výběžky. Kvůli nadměrné lidské návštěvnosti těchto lokalit ale přírodních hnízdišť ubylo a sokoli si hledají jiná. Tady jsme jim pomohli instalací hnízdní budky na vysokém komínu průmyslového areálu, kde mají relativní klid,“ dodal Beran.

Díky kroužkování lze pak dravce sledovat po celý jejich život. „Sokol stěhovavý dostává kroužky dva, jeden klasický ornitologický, který má velmi malé znaky. Ten druhý je popsaný velkými písmeny a číslicemi a ty lze dalekohledem rozpoznat na dálku. Tak byl identifikován třeba i samec, který se v Českých Budějovicích v roce 2019 narodil a už druhým rokem hnízdí v Brně s partnerkou, která se narodila v Německu,“ řekl ornitolog.

Letos jde podle něj o šesté hnízdění na vráteckém komínu a bylo tu vyvedeno již 22 mláďat. Život v hnízdě lze sledovat na https://www.zevovrato.cz/hnizdo/.