Společně pomáháme chránit sokoly

V průmyslových areálech mohou hnízdit rorýsi

V průmyslových areálech mohou najít domov i další druhy ohrožených ptáků, nejen sokoli.

V jaderné elektrárně Temelín instalovali energetici na jednu z budov vedle nového pláště na zateplení i šest budek pro ohroženého rorýse obecného. Podle Václava Berana by se do nich noví obyvatelé měli nastěhovat začátkem května.

Plášť budovy procházel rekonstrukcí. Přitom si naši zaměstnanci všimli poměrně velkého počtu rorýsů. Situaci jsme konzultovali s ornitologem a rozhodli jsme se jim na budově vytvořit zázemí,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Ze stěhovavých ptáků zůstává rorýs obecný v České republice prakticky nejkratší dobu. Z teplých krajin se vrací začátkem května a v srpnu se opět přesouvá za teplem. Zajímavostí je, že celý život tráví v podstatě ve vzduchu. „Ve vzduchu spí i páří se. Hnízda využívá k snesení vajíček a jejich zahřívání,“ konstatoval Václav Beran, který už loni v Temelíně zaznamenal desítky rorýsů. „Jde o ohrožený druh, i proto přístup elektrárny velmi vítám. Budky temelínští umístili velmi sofistikovaně a je velká pravděpodobnost, že zde začátkem května zahnízdí,“ doplnil Václav Beran.

V Temelíně už také vyhlíží sokoly. „Hnízdo v Temelíně jsem zkontroloval. Byly v něm zbytky potravy. Je tedy patrné, že se sem sokoli vrátili. A pokud se v páru něco nestalo, tak by měli i zahnízdit. To ukáží následující dny,“ poznamenal Václav Beran.

Sokoli v Temelíně poprvé zahnízdili před třemi roky, první tři mláďata z elektrárenského provozu vzlétla loni.

detailnější pohled na budky pro rorýsy